RLD N Kiwi

År 2000 kom det in en Perro de Agua Español (spansk vattenhund) Kiwi i våra liv. Det var väl inte riktigt planerat, men hon är en frisk fläkt, ibland lite för frisk.

Nu har jag en jakthund igen, det som jag lovat mig själv att jag inte skulle ha. Hon har en otroligt stark jaktlust som är svår att hantera. Hon letar ständigt dofter efter vilt på våra promenader.

Däremot är hon mycket rolig att träna med, hon har en outtröttlig arbetslust vare sig vi håller på med lydnad eller agility. Hon fattar allt mycket lätt, och är i mina ögon en mycket smart hund. Perron har inte alls beardisens läggning när det gäller inställningen till främmande människor, den är mer avvaktande och i stort sett ointresserad av personer som den inte känner väl. Det behövdes mycket social träning när hon var liten.

Vi tävlar i agility. Hon har hunnit med att få fyra uppflyttningspinnar, två i agilityklass och två i hoppklass. Jag har även låtit henne pröva på att valla lite och visst samlar hon fåren, men sedan verkar det inte vara så noga med att ta dem till mig, hon kan placera dem i ett hörn av hagen och tycka att de ska stå där. Därefter kan hon ägna sig åt annat men Gudnåde fåren om de försöker att gå från platsen, då blir de snabbt inmotade i hörnet igen. Sedan går det alldeles för fort.

I havet simmar hon som en säl och har kraftigt utvecklad simhud mellan tårna så hon tar sig fram fort i vågorna.

Tyvärr har hon ingen stamtavla och det är ju lite synd med tanke på hennes sundhet, frisk som en nötkärna och A på höfterna. Jag har försökt att få komma ned till Spanien för att mönstra henne. Tyvärr verkar det omöjligt för en utlänning att få mönstra in en Perro där. Hon får väl vara våran ”bonnhund” och tävla agility går ju bra ändå.

Hittills har Kiwi fått följande meriter:

Tre pinnar i agilityklass 1 uppflyttad till klass 2
Tre pinnar i hoppklass 1 uppflyttad till klass 2

Tre kvalificerande resultat i rallyns nybörjarklass: 81, 74 och 83 poäng RLD N

Fler bilder på Kiwi

Tillbaka