Nyheter 2007

 


7 okt

Till slut blev det ett SM i beardisvallning även i år. Vår räddning blev Ewa Myrbrink och Pyzze Karlsson på Mårtensby gård tillsammans med Monica Westerberg och Kenneth Ahlstöm som också bor där. De ställde upp med får och logi med bara tre veckors varsel, ett stort TACK,utan Er hade det inte blivit någon tävling i år.
En ny hage hade iordningställts enbart till detta allt för att de som vanligtvis tränar där inte skulle ha någon fördel mycket sympatiskt tänkt.Fåren var mycket bra,om hunden var reko så var fåren det.
SM-klassen vanns återigen av Calle Borgström, denna gången med 12-åriga Debbie, ett stort GRATTIS! Här följer resultatlistan I SM-KLASSEN

1.Carl Borgström med Debbie 90
2.Helene Wikander med Dessie 84
3.Carl Borgström med Grimm 82
4.Astrid Westman med Cilla 78
5.Robert Terfeldt med Cherry 67
6.Pernilla Danielsson med Dante 46

NOVISKLASSEN ser ut som följer

1.Calle Borgström med Anton 94
2.Christina Andersson med Pinot 93
3.Jonas Östblom med Ready 89,5
4.Anna Singstedt med Maja 86, 6m20s
5.Pertti Kellomäki med Petsu 86,12m6s
6.Sara Ahler med Foxy 84
7.Sara Ahler med Kylie 83
8.Yvonne Sundberg med Milton 80
9.Fredrik Malmqvist med Flinga 70
10.Carl Borgström med Spike bröt (49)
11.Pertti Kellomäki med Svensson bröt
12.Minna Kellomäki med Tykki bröt

Totalpoäng i båda klasserna är 100p

Foto:Sussie Paakkinen-Borgström

 

 29 sept

Idag har vi varit på utställning igen. Det var en specialutställning i Bräkne-Hoby och denna gången gick det riktigt dåligt :(
Domare var Don Moir och vi var ganska många som undrade vad han höll på med för 2:or och 3:or stod som spön i backen, vi roade oss med att räkna ut hur många som procentuellt föll som käglor och det var 70% av hanarna och 50% av tikarna som domaren inte tyckte skulle ha ett 1:a pris.Tveksamt om våra hundar är av så dålig kvalitet, visserligen är ju inte en 2:a en dålig hund men i alla fall. Jag tycker att vi har bättre beardisar i detta landet än vad
denna domare tyckte.
Så här tyckte han om Pinot:Nice head,satisfactory neck.Shoulders and upperarm rather upright.Satisfactory riblength.OK croup but moved with highlift in front. 2:a ÖK
Ja,ja alla ska ju få en 2:a någon gång heter det ju men jag tycker att man skulle klara sig utmärkt utan dem :)
Nu var vi i Blekinge för att valla också och det gjorde vi i dagarna tre allt för att finslipa formen inför vårt vallningsmästerskap nästa helg i Mårtensby.Pinot är riktigt duktig nu och börjar förstå fråndrivning och hur man tar in fåren på bästa sätt i en fålla så det ska bli mycket roligt att ställa upp i novisklassen. Som vanligt var det mycket trevligt på Ekeberg med mycket god mat på kvällen.Tack alla ni som var där då glömde vi snabbt motgångarna på dagen i ridhuset.Calle och Sussie var som vanligt mycket gästfria, det är alltid lika roligt att besöka Er och denna gången hade vi i stort sett fri tillgång till fåren. Fantastiskt givande!
Sista bilden är från kursen i Gävle i april detta året för i Blekinge regnade det hela tiden vi vallade så kameran låg kvar på rummet.

 
1 sept

Denna helgen har vi varit i Gränna på perroträff, hela 76 perro var på plats. Helt fantastiskt, det tyder på att styrelsen jobbar rätt och prioriterar sånt ägarna vill ha, tycker jag. Det är mycket tryck på att det är en arbetande hund och det är rätt inställning och bådar gott för framtiden, alla som jobbat med detta ska ha en stor eloge, tycker jag.
Det gick även att avlägga Sim och Räddningsprov(ett inoff. vattenprov) det är Newfoundlands hundklubben som arbetat fram detta då deras ras kan bli champions i denna ädla konst att undsätta människor men då är det betydligt mer moment och en helt annan svårtighetsgrad men detta är alltid en början.
Då Pinot är närmast manisk då det gäller att bada och hämta föremål,jag vet inte vad hon gillar bäst vallning eller vattenarbete? :) var mitt mål denna helg att göra detta prov med henne då jag visste sedan tidigare att andra raser gjort det, medlem i klubben har jag ju varit sedan starten.
Tre moment ingår apportera valfritt föremål,simma 50 meter och hämta in en person(här ska hunden simma minst 10 meter med sin last).


På första bilden ska jag försöka kasta ut apporten(i detta fall en smal fender) så att den kommer helst 25 meter ut ty då kan hon ju samtidigt visa att hon kan simma 50 meter och det tycker ju Pinot att det är"a piece of cake" hon simmar snarare 1000 meter utan större ansträngning.

Bild 2: På väg att apportera fendern.

Bild 3: Apporten på väg att avlämnas på stranden, det är inte så noga hur men jag ska inte behöva hämta den i vattnet.

Bild 4:Nu kommer det egentliga elddopet i alla fall för mig. Det är ca 13 grader i Vätterns vatten efter denna "underbara" sommar. Men vad gör man inte för sina hundar :)det är bara att bita ihop och slänga sig i och som tur är blir det djupt fort.

Bild 5:När jag tar mig ut till rätt position så hålls Pinot av domaren och det är nog nödvändigt annars hade hon följt med omgående och det var inte riktigt meningen.

Bild 6:Rätt position intagen och ser ni så glad jag ser ut i det iskalla vattnet, det ser ju ut som om det är riktigt behagligt :) tänk vad skenet kan bedra.

Bild 7:Hjälpen har anlänt och det gick fort som tur var, nu är det bara infärden kvar.

Bild 8:Här blir jag säkert avlämnad i land och nu hägrar badkappan och sen gäller det att springa sig varm.

Det gick ju bra att göra på agilitybanan som stod uppställd och lockade mängder av perroägare.

Bild 9:Samtliga 13 hundar som avlade provet denna soliga men rätt kyliga septemberdag. Även "beardisen" fick vara med på bilden :) inte illa men det var ju min kamera.

Tack Lars Palmqvist för att du förevigade detta prov.

Mycket,mycket fler bilder från denna dag kommer bland mina septemberbilder(nu ska jag först försöka få ut mina augustibilder och det är nära,jag lovar).

Under tiden kan ni gå in på perroklubbens hemsida(länk finns på min länksida)där kommer Ki att lägga ut bilder men det kanske tar några dagar.

Tack alla för en mycket trevlig helg på en fantastiskt fin camping Gränna Camping och deras vänliga inställning till hundar här borde många som hyr ut stugor gå kurs :) 19 aug Denna dag hade Pinot premiär i att tävla officiellt i agility.Först var det två öppna klasser som jag hade anmält henne till och dom var för svåra för oss. Hon tar lite för yviga svängar och då är det lätt hänt att hamna vid nästa hinder och så är diskningen ett faktum men på det stora hela klarade hon det förvånansvärt bra. När det så var dags för de officiella klasserna var vi en aning trötta både jag och Pinot efter 2,5 dag på klubben. Men hoppklassen gick riktigt bra med bara 10.0 hinderfel så vi tog oss i mål utan diskning och kom på 28:e plats av 69 starter (tror jag) det är klart godkänt på premiärdagen. Sist på kvällen vid 19-tiden var det dags för agilityklassen och då ville Pinot prompt ta A-hindret istället för balansbommen men för övrigt sprang hon på mycket bra, lite strul i slalomen antagligen p.g.a. trötthet.
Att matte sedan ramlade och låg som en groda på alla fyra i leran gjorde ju inte saken bättre, men det såg nog roligt ut, benen bara vek sig under mig :)
En sammanfattning av helgen med två pinnar i medium för Kiwi med sig hem och att komma i mitten av startfältet för Pinot så är vi nöjda och vet nu vad vi behöver träna mer på.
Snäva svängar kan man nog aldrig träna för mycket på.
Denna dag så deltog sex stycken beardisar i tävlingen och jag vet nog aldrig att jag sett så många vid samma tillfälle,det bådar gott för framtiden tycker jag.
Vi ska nog försöka skriva lite i Skocken om detta och för det så tog vi en hel del bilder på beardisekipagen samt en gruppbild.
Ett stort GRATTIS till Linda och Millie
som tog en pinne i Hopp 2 och kom trea där, de fick 5.0 hinderfel i Agilityklassen och kom ändå sjua där.Bra gjort!
Ett stort tack till Linda och Agneta som föevigade mig och Pinot, det är alltid roligt när man kan sätta in lite bilder på nyhetssidan.
Nu laddar vi till nästa tävling som blir Lund den 30 september!
 
18 aug Agilitytävling i Kungsbacka.Kiwi tar två pinnar en i hopp och en i agility.Äntligen är vi uppe i klass 2.
Hoppklass: 0 fel plac 3 av 38 starter
Agilityklass:0 fel plac 5 av 39 starter
Tyvärr hittar jag ingen bild av henne "in action" men väl en på prispallen, tack Lena för det!
 


24 juli

Tänk att det är 7 år sedan Kiwi föddes, en liten ynklig tåt som vid 11 veckor bara vägde 3,5 kilo när hon kom till oss.
Men vilken hund det blivit, kärnfrisk, pigg på det mesta här i livet och en fantastisk fostermor till Pinot. Hon vårdar fortfarande henne ömt och Pinot får dagliga tvättningar av Kiwi :)
Idag invigde vi det nyinköpta cykelstället, det är ju bra då kan man ta med sig cyklarna en bit på vägen och utforska nya områden tillsammans med hundarna via cykel. Idag skulle vi kolla lite småvägar inne på Onsalalandet och cykla över till Lerkil på utsidan halvön och det kan bli lite för långt speciellt för 10-åriga Java.

Bild 1: Se så bra det går en utmärkt idé!

Bild 2:Många såna här småvägar tog vi oss fram via.

Bild 3: Ibland fick vi vända för det var stopp men med kartans hjälp kom vi så småningom till havet vid Lerkil.

Bild 4: Java på klippans topp, väntar på fika. Efter vätskekontroll vid framkomsten och ett bad var det gott med lite kaffe och bulle och kex till hundarna.

Bild 5:Era badkrukor, tycker Pinot, som helst vill bada hela tiden.

Bild 6:Det är jag som fyller år! Hmm, några torra kex är det vad dom bjuder en 7-åring på?Hoppas att det blir bättre när vi kommer hem.

Bild 7:Åter vid bilen efter 4 timmar på småvägar och 2 mil tillryggalagda, nu gäller det bara att få dit cyklarna igen. Precis när vi kommit in i bilen så kom regnet,snacka om timing!

Väl hemma så blev det pizza och tårta och ett extramål till hundarna.

Ikväll blir det favoriträtten,pannkakor med vispgrädde men det vet inte Kiwi om ännu:) så skvallra inte!

Ett stort GRATTIS säger vi till vårt lilla yrväder!

PS. Det var bara den gamla kompaktkameran som var med på turen så bildkvaliteten är inte den bästa.DS

 13-14juli

Nu har vi varit på utställning igen! Denna gången i Tvååker, en tvådagarshistoria och det var ömsom vin ömsom vatten. Vi börjar fredagen den 13:e.Domare Karin Ashe som tyckte så här om Pinot.
Nice head and expression,lacking in forechest.Good topline,loin,tailset.movement and coat.
1ÖK 1ÖKK,CK samt 2:a Btkl, inte illa men lite snopet att missa certet på mållinjen men det är ju sånt som händer
På lördagen dömde Johan Andersson och då gick det inte så bra idag fick Pinot sin sämsta kritik någonsin det var inte mycket som var bra enl. domaren. Så här står det:2-årig tik med bra proportioner.Sött välformat tikhuvud.Tillräcklig hals.Knappt vinklad fram kunde ha kraftigare benstomme.
Bröstkorg av tillräcklig längd som dock kunde vara djupare,aningen brant kors.
Skulle önska bättre steglängd med mer kraft.Vacker välskött päls.1 ÖK 4 ÖKK Det är ju bara att gilla läget om man så säger men det är svårt, denna hund som flyter fram som en dröm när man är ute och cyklar med henne.Denna kritik där det bör vara mer av det mesta får mig att tänka på "extremavel"? En annan sak som jag ogillade mycket var, det var domarelev och när domaren gått igenom huvud och tänder och fortsatte neråt skuldrorna så dök eleven på rakt framifrån och öppnade munnen,Pinot ryggade då och denna elev håller då ett grabbatag i skägget och släpper inte förrän hon blev tillsagd. Lite häftigt med två som klämmer och drar och till råga på eländet inte släpper taget. Det är ju så man tappar hakan, varför är man överhuvudtaget intresserad av att bli domare när man är totalt okänslig för att det är en levande individ med känslor som man ska examinera in i minsta detalj. För mig går denna ekvation inte ihop, får dom inte lära sig hundpsykologi när dom ska bli domare,men dom borde kunna det redan innan,tycker jag.Mina hundar har under årens lopp haft en svart lista där domare står som jag finner det onödigt att lägga pengar på att anmäla för,inte för att dom kanske inte får ck varje gång utan för att domaren knappt ser några positiva egenskaper hos min hund.Då kan jag lika gärna släppa pengarna för vinden.Pinot har inte haft någon sådan lista. Nu har hon det! :)

 

 

 

4 juli Idag var det anlagsprov på Ekeberg och bland de hundar som kom ner för att göra det var bl. a. Pinots bror med.
Bellman har bara varit i kontakt med får utanför ett staket tidgare.Det var däremot ingen tvekan om att han visste vad som förväntades av honom och han fick sitt godkända vallanlagsprov som numera är en officiell merit.
Betyg:3,3
Vi gratulerar Sören och Bellman!
 

2-5 juli

Nu har vi varit på vallningsläger igen! Denna gången så överträffade Pinots utveckling alla mina förhoppningar.Vi började med att ha fåren utmed staketet och här lärde sig hunden att gå i en halvcirkel både i vänstervarv och högervarv samt stanna på lagom avstånd, även halvcirkeln skulle ha bra avstånd till fåren.Stanna verkade etsa sig in i hennes medvetande också, det har varit mycket svårt att få henne att göra det.Hon lärde sig även att lägga sig på avstånd från mig och framför fåren så att jag kunde gå bort från fåren och kalla henne till mig, det har varit stört omöjligt att få henne till det tidigare.Det sista vi övade innan vi skulle åka hem var att fösa i en korridor och det verkar som om hon börjar att förstå innebörden av det lite smått Men det allra mest fantastiska var att hon lärde sig hämta fåren på ett relativt långt avstånd både högerhämt och vänsterhämt verkade sätta sig i hennes medvetande.Även bort lyssnade hon på efter dessa dagar.
Jag är mycket imponerad av hennes förmåga att ta till sig allt detta på bara fyra dagar och att alla dessa moment föll på plats. Nu har jag en liten förhoppning om att hon ska ha en möjlighet att klara av fåren på "beardisSM" i september. Denna unga tik fortsätter att imponera på mig.
Mer om detta läger kommer så småningom på vallningssidorna!
Tack Jonas Östblom för att du tog några kort på mig och Pinot

 

 
30 juni Idag var det utställning i Borås! Pinots bror Bellman var med och fick 1 ÖK res ÖKK.Bra resultat på första officiella utställningen. Pinot fick 1 ÖK 4 ÖKK men inget ck denna gången.Domaren Francis Chapman-King skrev så här:Scull could be broader.Foreface good.Big nose,good mouth.Eyecolour could be darker. Very good shoulders.Good ribbing.Very good quarters.Nice flowing lines.Good coat.Moves out well.
Grattis Edita till andra championtet denna säsong,bra gjort!Var det hans Å-bad kvällen före,månntro? :)Även grattis till Yvonne som fött upp Gibbe! Tack för trevligt sällskap med god mat i Sätila kvällen före.
Vi syns till Tvååker!
 


2-3 juni

Nu har vi varit i Falsterbo på dubbelspecialen. Ett fantastiskt fint arrangemang med en utsökt helstekt gris på lördagkvällen, ni kan det här med mat i Skåne :) Tack för en mycket trevlig helg! Tack alla mina rumskamrater, det var trångt, 5 personer och 11 hundar, i ett hus stort som två friggebodar. Så mycket som vi skrattade så har vi åtminstone förlängt livet med 10 år.
På lördagen dömdes tikarna av Ann Andrews, kennel Hecatie, hon skrev så här om Pinot:Good head and pigment.Nice reach of neck.Good shoulder.Good depth and lenght of ribs.Balanced angulation front and rear.Moved well. 1 ÖK res ÖKK men tyvärr inget ck men det var ju bra att komma 5:a av 20 tikar tycker jag! Det var bara tre som fick ck?
Så till söndagen och nu sken solen och det var ju trevligt eftersom det regnat hela lördagen. Nu var det Nina Lönner-Andersson, kennel Alistair's som dömde tikarna som idag var 15 till antalet(öppenklass pratar jag om då). Nina tyckte så här om Pinot:Vacker tik med härliga proportioner.Trevligt huvud och uttryck. Knappt markerat stop.Fin överlinje.Tillräckliga vinklar fram och bak.Markerat förbröst.Lång välformad bröstkorg.Utmärkt kropp och benstomme.Rör sig spänstigt och vägvinnande.Trång bak. 1 ÖK 4:a ÖKK med CK
Idag är vi mycket trötta både jag och hundarna det tar på krafterna att vara ute i tre dagar så nu laddar vi till sommarens alla aktiviteter. Bilderna tog jag på Pinot under den sista promenaden vid den vackra brukshundklubben i Falsterbo precis innan vi skulle köra hem.
Tack än en gång för en trevlig helg alla ni som jobbat med detta!

 
19maj

Idag har vi varit i Hässleholm och ställt ut och det gick riktigt bra, lite snöpligt kanske, för certet delades ut till hunden framför oss. GRATTIS Edita och Nikita till tredje certet och championatet!
Resultat för oss: 1 ÖK,2 ÖKK med CK samt reserv i Btkl.
Annika Ulltveit-Moe dömde,så här skrev hon
Mycket trevlig modell, feminint huvud,kunde haft lite mer underkäke,mycket bra hals,rygglinje och svans,låga parallella haser,tillräcklig massa,mycket bra päls,rör sig lätt och flexibelt, fin utstrålning.

6 maj

Idag var det dags för utställning igen, denna gången i Larv.
Resultat:1 ÖK,3 ÖKK med CK precis som i Malmö.
Hans Almgren dömde och han skriver så här:Utmärkta proportioner,attraktiv färg och teckning.Feminint huvud och uttryck,välpigmenterad,utmärkta käkar.Stram överlinje,mycket bra kropp,bra längd i bakställets bendelar.Bär upp sin kropp väl i stående och rörelse.Utmärkt pälskvalitet.Tilltalande helhet!

15
april

Idag gjorde Pinot vallanlagstest, hon har gjort det tidigare men eftersom det från årsskiftet är officiellt så gjorde vi om det, som vanligt när det gäller vallning så skötte hon sig exemplariskt och klarade det med glans. Domarens kommentar:
Tidvis het, men koncentrerad,lite pushig hund med tidigare träning. Helt tyst.
Bibehåller koncentrationen hela tiden.
Taxerar själv.Uppmärksam.
Betyg:5,0
Bilden är från vallningskursen med Karin Söderberg i Gävle 21-22 april.
Foto: Jonas Östblom


Jag & Pinot
17 mars

Idag hade Pinot premiär i öppen klass i Malmö. Resultatet blev 1 ÖK, 3 ÖKK med ck Det enda tråkiga var ringen som jag tycker var bedrövligt liten med en stolpe mitt i. Det gick inte att få upp något flyt i rörelserna för då var det dags att svänga. Mycket tråkigt att arrangörerna inte tar hänsyn till vad det är för ras som ska visas och en välgående travare med vägvinnande rörelser behöver ju utrymme för att komma till sin rätt och det var mycket svårt i Malmö.