Novisklass i Vreta 2006!

Alla bilder på denna sida © Hobbe Lundahl –Rebellion Photo

Den 1 oktober 2006 skulle Pinot och jag ställa upp i Novisklassen. Med tanke på att Pinot bara var 21 månader gammal och endast hade vallat 7 timmar effektiv tid i hela sitt liv så var det en chanstagning. Lydnaden var ju inte den allra bästa, Pinot är just nu inne i en slyngelålder och är ibland lite motsträvig när det gäller att lyssna, hur skulle det då bli ihop med får vågade jag dagarna innan inte tänka på. Men ”friskt vågat hälften vunnet” som man säger och med hennes stora naturliga fallenhet för vallning och min förhoppningsvis uppnådda rutin efter alla år i fårhagen skulle det nog gå hyfsat.

I novisklassen får man ta över fåren från en utställare på valfritt sätt. Jag valde att lägga Pinot en bit från fåren och själv gå fram till flocken och kommendera henne framåt, dvs. mot fåren, höll andan och hoppades att hon skulle ligga kvar och som om hon kände stundens allvar så gjorde hon det. När man startar så har man 100 poäng och allteftersom man gör missar så dras det poäng. I detta moment kan man få 15 p och vi tappade inga här.Domarens kommentar: Strålande! På denna bild här ovan har vi hunnit till första grindgenomgången och jag får inte gå igenom grindhålet själv, tanken är att man ska stanna vid öppningen och så ska hunden driva fåren genom men det kan inte Pinot göra ännu så min chans var ju att smita runt och hoppas att det inte strular till sig. Nu ska jag erkänna att detta sätt att gå genom grindar har jag aldrig övat på själv så min teknik var urusel. På bilden ser det ut som om jag har allt under kontroll men det skulle snart visa sig att så inte var fallet. Naturligtvis skulle jag ha tittat bakåt och sett var Pinot var och istället för att smita runt åt det håll min näsa pekar så skulle jag gått mot Pinot och fått henne att stanna kvar, då hade vi nog kunnat fösa igenom fåren tillsammans, nu sprack allt och vi fick många får utanför och tappade 6 poäng av 10 möjliga, inte bra.


Här har vi påbörjat vandringen mot nästa moment och nu har vi allt under kontroll, för tillfället. Pinot driver i lugnt tempo vilket är en förutsättning för att det ska gå bra. Domaren dömer utifrån hur fåren beter sig, hon vill inte se några stressade djur. Det skall vara god djurhantering.

Här har det rört ihop sig lite, Pinot har tryckt på en aning för mycket så det gäller att lugna ner ekipaget inför nästa moment som närmar sig.

Nu är ordningen återställd och vi kan närma oss korridoren. Den består av en rad stolpar som står med jämna mellanrum en bit ut från staketet.

Tanken är att hunden ska driva fåren mellan staketet och stolparna, jag får i novisklassen befinna mig var som helst. Enklast hade ju varit om hunden kunnat fösa fåren framför oss. Nu kan inte Pinot det för det är inte så lätt som det låter. Hunden har ju naturligt i sig att vilja vara på motsatt sida om fåren mot föraren, att lära den att vara på samma sida kan vara nog så knepigt. Min tanke var att gå före fåren inne i korridoren och hoppas att Pinot inte tryckte på för hårt som nu skett. När fåren går förbi mig så vill hon ju automatiskt gå framför och stoppa dom. På denna bild försöker jag förhindra detta genom att hålla tillbaks henne och det gick ganska bra. Några får kom utanför stolparna men vi lyckades få behålla 17 p av 20, det är jag mycket nöjd med, med tanke på vår orutin i detta moment.

Lite uppsamling av fåren efter korridoren var nödvändigt eftersom dragningen var i vår färdriktning, det behövs inte mycket för att fåren ska försöka springa hem. Härifrån skulle vi till tratten, det liknar en tratt och är en hanteringsränna kan man väl kalla det. Fåren ska in i rännan och hunden ska driva dom igenom, i denna klass får jag gå med på utsidan. Det var lite strul just när dom skulle in i uppsamlingstratten men sedan flöt det på bra. 15 p kan man få och vi klarade av att få med oss 13. Nu började mitt hopp tändas, vi skulle nog fixa detta utan att bli diskade eller få bryta.

Här är vi på väg mot grindgenomgång nummer två och har allt under kontroll. Full pott i denna grind, domarens kommentar: Strålande, taktiskt bra!

Vi har nu kommit fram till fållan och här är det kritiskt. Nu måste hunden lyda kommandon, när man ber den att stanna så ska det ske omedelbart annars kan den ju trycka ut fåren. Det går på en sekund att göra det. Med lite tur hade vi kunnat få full pott in, men ser ni det svarta fåret som står och tittar på Pinot, just det. Alla andra gick in direkt men icke detta, obstinata lamm. Det hamnade på andra sidan fållan, i detta läge är det lätt att det blir cirkus och man driver ut de andra. Här hjälpte jag Pinot mycket, jag höll henne tom i halsbandet för att hon skulle ta det lugnt, jag brydde mig inte om några poäng i ”fålla in” för att kunna få poäng för ”fålla ut”. Här var domaren snäll och gav oss 5 p av 10 möjliga. Fålla ut kan man välja om hunden ska gå runt på utsidan av fållan och kanske få ut fåren eller om man tar in hunden i fållan. Jag valde det första för jag tyckte att hon hade så stort tryck på fåren men det gick lite trögt så vi fick 8 p av 10. Med facit i hand och Pinots härliga inställning till att knö med fåren i ett trångt utrymme, det har hon inte något emot alls så skulle jag naturligtvis låtit henne gå in och ta ut fåren direkt. Man lär så länge man lever. Det gäller att inte slappna av bara för att man fått ut fåren, grinden ska stängas, vilket kan vara nog så knivigt ibland! Därefter ska man ta fåren till en avlämningsplats och ha fullständig kontroll på dem. Det är inte slut förrän domaren säger så. Uppsamling/avlämning fick vi full pott på 10p och kommentar: strålande!
Med min fantastiska unghund lyckades vi ha 72 poäng med oss i mål, det är inte illa. Till nästa år gäller det att hon lyder bättre och håller ut avståndet till fåren, samt att jag kan momenten.
Domarens kommentar: Mestadels föredömlig djurhantering. Ger ett trevligt intryck!

Tillbaka