Vallning

Jag har vallat med mina hundar sen mitten av 70-talet. Först med min första border collie Bim. Med henne anmälde jag mig till en kurs hos Karl Andersson, Måsarps kennel, ett känt namn i vallhundskretsar. Där var jag även med och bildade Västsvenska, en lokalklubb till Svenska Vallhundsklubben där jag även satt med i styrelsen i många år.
Med Bim lyckades jag så småningom ta ett 1:a pris i ÖK, trots att jag bara var sk. ”hobbyvallare”. Min andra border Kroksjöns Rasmus gick det inte lika bra med, han erhöll som bäst ett 2:a pris i ÖK, han hade lite svårt för arbete på avstånd och hade mycket svårt med hämten.

När jag så 1986 skaffade min första beardis Ronja och 1988 skaffade egna får så var det helt naturligt att jag testade att valla även med henne och som hon vallade, från första stunden inne i hagen. Inte var det några problem med hämten här inte. Eftersom jag var inne i vallsvängen och kände de flesta både i Västsvenska och i Vallhundsringen så fick jag träna med henne på många olika besättningar och det lade till slut grunden till hennes godkända lokalprov, men visst det var en mycket stor utmaning att göra detta med en beardis, mest beroende på att de flesta får reagerade med ren skräck bara de såg henne. Till slut hade vi i alla fall vårt lokalprov som fjärde beardis någonsin att klara detta. Nu finns det betydligt fler och jag högaktar varenda en av dem och vet vilket hårt arbete som ligger bakom.


Ronja

Jag har vallat med alla mina beardisar och är nu inne på femte generationen efter Ronja som vallar med den äran. Skrållan hade en kull med Garm där alla sju valparna vallade och jag har mer än en gång ångrat att jag inte sparade något från denna E-kull, vilka hundar!

Frågan är om jag inte just nu har den bästa vallhund jag någonsin haft i min egen Pinot, vilka talanger hon visat från första stund i hagen blott ett halvår gammal. Tyvärr har jag inga egna får längre så det blir inte så mycket träning för henne, men det lilla det blir verkar etsa sig fast i minnet hos henne.


Pinot Foto: Hobbe

Tanken med denna avdelning är att ha allt samlat på ett ställe som rör min vallning med beardisar så att ni lättare skall kunna hitta det.

Redan nu finns det en hel del bilder och mer kommer, jag kommer så småningom att lägga in lite från kursen 2006 också. Nu i år ska vi till Gävle i april och träna för Karin Söderberg vilket kommer att bli mycket intressant. Naturligtvis kommer kameran att få följa med! Senare i sommar åker vi som vanligt till Ekeberg för att leva riktigt hund- och fårliv i en vecka, vilka veckor det brukar vara, så fort man kommit hem från en ett år så längtar man redan till nästa år.

Java på SBCs vallningsmästerskap
Java

Hoppas att bilderna kan sporra någon mer att försöka valla med sina beardisar, jag lovar det är en upplevelse!

2009
Bamse och Novas vallanlagstest 2009
Vallningsmästerskapet på Ekeberg 2009
Uppvärmning inför vallningsmästerskapet 2009
Pinot vallar Tina och Reines flock på Järvsta ängar 2009
Vallningsvecka i Gävle

2008
Helgvallning på Ekeberg hösten 2008 med Noah,Wilda och Gandhi
Bildreportage från Vallningsmästerskpet i Mårtensby 2008
Vallningslägret 2008 i bild och text

2007
Bildreportage från Vallningsmästerskpet i Mårtensby 2007

2006
Bilder från Novisklassen 2006 (Hobbes bilder)
Vallningslägret 2006 i bilder

2005
Bilder från Vallningslägret 2005
Vallningsbilder på Pinot vid sex månaders ålder

Java:
Vallningsbilder

Ronja:
Några vallningsbilder